Lavanta Üretimi ve Yetiştiriciliği

lavanta blog 1

Lavanta kokusu ile ön plana çıkan, sağlığa da sayısız faydası bulunan bir bitkidir. Lavantanın kendine has bir kokusu olmasıyla birlikte birçok esans ve parfümlerin kimyasına katılıp insanların en çok sevdiği koku deodorantları ya da parfümler olarak piyasadaki yerini almıştır. Bunlarla birlikte lavanta çayı ve lavanta yağının da tüketim ve üretim miktarları gün geçtikçe artmaktadır.

Lavantanın bu denli seviliyor olması akıllarda şu soruyu yaratır: Lavanta üretimi ve lavanta yetiştiriciliği nasıldır?

Lavanta Üretimi Nasıldır?

Lavanta üretimi generatif ve vegatif olmak üzere 2 ayrı şekilde yapılabilmektedir. Vegatatif olarak lavanta üretimi, yaşlı çelik veya yan ürünlerden yapılırken; generatif lavanta üretimi daha çok tohum olarak ön plana çıkmakta ve uygulama üzerinde çoğunlukla tohum kullanılmaktadır.

Vegatif üretimde çelikler bitkilerin kış dinlenmesi döneminde ve bitki uyanmadan önce alınarak köklenme ortamına dikilmektedir. Generatif üretim ise tohumla yapılmaktadır. Ancak bazı lavanta türlerinin tohum vermemesi durumunda lavantaların vegetatif üretimi yapılır. Generatif adını verdiğimiz tohumlu üretimde tohumların direkt olarak araziye ekilmesi mümkündür. Fakat burada önemli olan ayrıntı lavanta tohumlarının çok küçük olması ve arazi şartları düşünüldüğünde ilk çıkışta yabancı ot kontrolünün zorlu olmasıdır.

Fideleme yönteminde tohumlar ilk olarak fide yastıklarına ekilir ve bu sayede fideler elde edilir. Elde edilen bu fideler tüplenerek belirli bir süre sonra araziye aktarım sağlanır. Uygun toprak ve iklim koşullarıyla birlikte fide dikimi yapıldıktan sonra bitkiye cansuyu verilir.

Lavanta Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?

100*40 cm, 120*50 cm sıra arası ve sıra üzeri mesafeler lavanta yetiştiriciliği için uygun olarak kabul edilmektedir. Fide dikiminin ardından bitkinin toprakla olan ilişkisini kuvvetlendirmek amaçlı belli aralıklar dâhilinde (örneğin 3–4 defa) sulama yapılması gerekmektedir.

Lavanta üretimi 2-3 yılda bir ahır gübresi ile yapılacak gübreleme istemektedir. Bu gübreleme işlemi toprak şartlarını iyileştirmeye yardımcı olacağı için tarla için oldukça önemlidir. Lavanta yetiştiriciliğinde ilk iki yıllık süreç içerisinde yabancı ot kontrolü amacıyla yapılacak çapalama işlemi dışında önemli ve ayrıntılı bir bakım işlemi bulunmamaktadır.  

Lavanta Siparişi

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Enquire now

Give us a call or fill in the form below and we will contact you. We endeavor to answer all inquiries within 24 hours on business days.